Bekijk alles

Recept: Pepernoten en kruidnoten

Op voorraad
Gegroepeerde productitems
Product Naam Aantal
Rinse appelstroop Your Organic Nat
€ 2,29
Speltbloem demeter Hermus
€ 4,89
Stevia zoetpoeder Stevija
€ 6,95
Speculaaskruiden eko 27g Piramide
€ 1,59
Acaciahoning Ekoland
€ 8,45
Tarwemeel volkoren Ekoland
€ 1,89
Tarwebloem 1000g Ekoland
€ 1,75
Wijnsteenbakpoeder Tammi
€ 2,19
Overzicht

Ik ben gek op het Sinterklaasfeest. Mijn zoontje van 8 maanden is nog te jong om alles bewust mee te maken, maar dat houd mij niet tegen om toch lekker mee te gaan in de Sinterklaas-gekte: kijken naar de intocht, liedjes zingen met mijn neefjes en cadeautjes kopen voor familie. Ik heb er plezier in! Lees hieronder meer.

Delen

Wat ook bij Sinterklaas hoort, zijn natuurlijk pepernoten. Of zijn het kruidnoten? De meeste mensen hebben het altijd over pepernoten, maar eigenlijk zijn het kruidnoten die de pieten zo vrijgevig rondstrooien. Ze zijn hard en hebben een speculaasachtige smaak. Pepernoten worden van een ander deeg gemaakt (hetzelfde deeg als taaitaai) dan kruidnoten. Kruidnoten zijn taaier en hebben een anijsachtige smaak.

Helaas zijn de kruidnoten en pepernoten die je in de winkel kunt kopen niet erg gezond; ze bevatten veel suiker, zout en transvetten en ook enkele e-nummers. Transvetten zorgen voor verharding van de aderen. Natuurlijk kan een beperkte hoeveelheid geen kwaad, maar het is beter om ze zelf te maken! Ga lekker samen met je kinderen/neefjes/nichtjes/buurkindjes aan de slag in de keuken om zo het ultieme Sinterklaasgevoel te krijgen! Alleen al die lekkere geuren die je keuken vullen... heerlijk!

Recepten voor een gezondere versie van kruidnoten en pepernoten:

Kruidnoten (voor ong. 25 stuks)

  • 30 g (biologische) volkoren tarwemeel
  • 15 g (biologische) tarwebloem
  • 15 g vloeibare margarine
  • 20 g Stevia in poedervorm
  • 1 t.l. speculaaskruiden
  • 1 g bakpoeder
  • 15 ml (biologische) magere melk

Deze producten moet u nog vers kopen:

  • Margarine
  • Biologische magere melk


Verwarm eerst de oven voor op 170 graden. Meng de boter met de Stevia en de speculaaskruiden. Voeg de tarwebloem, het tarwemeel, de bakpoeder en de melk toe. Kneed het geheel tot deeg met je handen. Vorm van het deeg ongeveer 25 kleine balletjes en druk de balletjes iets plat. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 12 tot 15 minuten in de oven.

Pepernoten

  • 250 g (biologische) (spelt)bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g (biologische) honing
  • 25 g (biologische) appelstroop
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl anijspoeder

Deze producten moet u nog vers kopen:

  • Anijspoeder


Meng de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en anijspoeder in een kom. Roer de honing en een paar eetlepels water door de bloem en kneed snel tot een stevig deeg (wanneer het deeg te droog is, nog wat water toevoegen). Laat het deeg een uurtje in de koelkast opstijven. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Snijd of scheur nu brokjes van het deeg. Leg de brokjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de pepernoten op 180 graden in ongeveer 10 minuten.

Smakelijk eten!

Nienke van Vroenhoven is diëtist en eigenaar van Voedingsadviesbureau Groene A.P.P.E.L.S., een adviesbureau over voeding en beweging met een groene visie. Zij is voorstander van zo veel mogelijk puur en biologisch eten. In combinatie met voldoende beweging, liefst in de buitenlucht, en ontspanning, zorgt dit voor een natuurlijk gezonde levensstijl. Nienke geeft je graag een persoonlijk advies op maat! Kijk op www.groeneappels.nl.

Meer informatie
conditie New
Kenmerk n.v.t.
Volume n.v.t.
Merk n.v.t.
Show Product on Homepage n.v.t.
Always low price Nee
Naam Recept: Pepernoten en kruidnoten
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Recept: Pepernoten en kruidnoten
Uw waardering