Er is al veel geschreven over kokosolie, zowel positief als negatief. Zo schrijft Metronieuws: "Kokos is helemaal niet zo goed voor je". Volgens het NRC is kokosolie niet duurzaam. En Vogue vraagt zich af of kokosolie nou wel echt gezond is. Ben jij nou benieuwd naar de waarheid over kokosolie? In dit artikel ga ik wat meer vertellen over kokosolie. 

Kokosolie gezond of ongezond?

De kritiek op kokosolie is dat het veel verzadigde vetten bevat, en zoals altijd is verteld: “Teveel verzadigde vetten zijn niet goed voor je”. Nu klopt het wel dat er veel verzadigde vetten in kokosolie zit, maar het is nog nooit wetenschappelijk bewezen dat deze verzadigde vetten slecht zijn voor je gezondheid. Waarom zijn de verzadigde vetten die in kokosolie zitten niet slecht voor je:

 • Kokosolie bestaat vooral uit het verzadigd vet laurinezuur. Deze zuur werkt ontstekingsremmend en antimicrobieel. 
 • Kokosolie bevat geen lange verzadigde vetzuren, maar middellange. Deze middellange verzadigde vetzuren worden sneller opgenomen en worden niet opgeslagen als vetreserve. 
 • Middellange vetzuren zijn in tegenstelling tot lange verzadigde vetzuren niet slecht voor je cholesterol.

Voordelen van kokosolie

Vervang al jouw bakproducten door kokosolie. Kokosolie is namelijk super gezond! Kokosolie behoud al haar voedingsstoffen tijdens het koken in tegenstelling tot andere bakproducten. Ben jij nou iemand die de kokossmaak in jouw eten niet heel lekker vind, geen probleem. Er bestaat ook geurloze kokosolie die de smaak van het eten niet verandert. Koken met kokosolie brengt deze gezondheidsvoordelen met zich mee:

 • Kokosolie bevat minder calorieën dan de meeste andere vetten. 
 • Snelle energiegever door de middellange vetzuurketens.
 • Voedingsstoffen worden beter opgenomen uit de darmen. 
 • Kokosolie bevat bestandsdelen die werkzaam zijn tegen virussen, schimmels, parasieten en ontstekingen.
 • Kokosolie kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit kan er voor zorgen dat je minder gaat snacken en dus minder aankomt.
 • Kokosolie kan helpen met het opnemen van calcium en magnesium. 
 • Kokosolie bevat veel antioxidanten die je lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen.

Kokosolie als verzorging voor je huid

Wil jij ook een gezonde en stralende huid? Maak dan gebruik van kokosolie! Kokosolie wordt zelfs door veel verschillende celebrities gebruikt, zoals topmodel Miranda Kerr. Je huid heeft het elke dag zwaar te voorduren. Niet alleen de zon of de kou zijn slecht, ook de verwarming thuis zorgt voor een slechte huid. Je kunt je huid beschermen door kokosolie te gebruiken. Zoals al eerder is gezegd zit kokosolie vol met waardevolle voedingsstoffen. En het kan goed gebruikt worden als bodylotion. Kokosolie trekt namelijk makkelijk in de huid en sluit je poriën niet af.

Kokosolie als verzorging voor je haar

Je haar heeft het elke dag zwaar te voorduren. Dit zorgt voor beschadigd en dof haar. Kokosolie kan ervoor zorgen dat jij weer mooi en gezond haar krijgt. Ik heb een makkelijke tip voor gezond haar: masseer een kleine hoeveelheid in handdoek droog haar en laat dit ongeveer één uur intrekken. Eenmaal ingetrokken spoel je jouw haren weer uit. Doe dit een keer per week en je zult zien dat je binnen de kortste keren weer gezond en mooi glanzend haar hebt.

Kokosolie tegen eczeem en andere huidaandoeningen

Koop jij nou ook altijd van die dure zalfjes tegen eczeem? Stop daar dan nu mee! Vaak wordt eczeem veroorzaakt door een te droge huid. Dit zorgt simpel gezegd tot beschadigingen en infecties. Het gebruiken van kokosolie op de huid zorgt er sowieso voor dat de huid vochtig blijft. Ook beschermt het je huid en maakt het een soort beschermlaag aan tegen infecties, zoals eczeem, psoriasis, dermatitis, acne en andere huidaandoeningen.

Kokosolie gebruiken als:

Kokosolie kan nog op veel meer manieren gebruikt worden. Zo schrijft De Telegraaf dat kokosolie als tandpasta een effectief middel is tegen gaatjes. Hieronder geef ik een opsomming waarvoor je kokosolie nog meer kunt gebruiken:

 • Make-up remover
 • Gezichtscrème
 • Aftershave
 • Massageolie
 • Deodorant
 • Body scrub
 • Lippenbalsem

Biologische kokosolie kopen of zelf maken?

Biologische kokosolie is voedend en zit vol met vitaminen en mineralen. Bij biologische kokosolie worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wat je ook kunt doen is zelf kokosolie maken, deze is dan natuurlijk 100% biologisch. Het is erg leuk om zelf kokosolie te maken, het kost alleen wel geduld en tijd. In een kort filmpje wordt simpel uitgelegd hoe je zelf kokosolie maakt.
Er zijn veel verschillende soorten kokosolie. De kokosoliën die door Ecomarkt worden aangeboden zijn gegarandeerd biologisch.

Bekende en populaire merken kokosolie zijn Amanprana en Royal Green

Amanprana kokosolieRoyal Green kokosolie

 Bij Ecomarkt kun je biologische kokosolie kopen vanaf € 3.95. Ben je op zoek naar biologische kokosolie, dan kun je hier kokosolie kopen. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en wil je leuke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de interessantste blogs, fijne aanbiedingen en heerlijke recepten!