Foodtrends, je kunt er natuurlijk mee doen wat je wilt, maar het is wel leuk om je te laten inspireren. Eén van de foodtrends van 2018 zijn super poeders. Dit is zo populair, omdat het gewoon een snelle en makkelijke manier is om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt het namelijk makkelijk mengen door smoothies, yoghurt en dranken. Maar wat zijn dan die goede voedingsstoffen, die super poeders zo veel schijnen te bevatten?

Wat zijn super poeders?

Allereerst natuurlijk een korte uitleg over super poeders zelf, want waar komen die super poeders eigenlijk vandaan? Simpel gezegd zijn het de poeders die afkomstig zijn van wortels, planten en/of delen daarvan. De poeders die overblijven, worden super poeders genoemd, omdat ze veel werkzame stoffen bevatten.

De meest voorkomende werkzame stoffen zijn antioxidanten, flavonoïden, vitaminen en mineralen. Om je een duidelijk beeld van deze werkzame stoffen te geven, leg ik kort uit wat deze stoffen zijn.

Vitaminen en mineralen

Er zijn eindeloos veel vitaminen en mineralen en allemaal hebben zij een ander gezondheidsbelang. Je kunt deze allemaal gaan uitlichten, maar het is belangrijker om te kijken wat over het algemeen vitaminen en mineralen zo goed maken. Vitaminen en mineralen zijn een chemische verbinding in het lichaam, die je niet kunt missen. Van nature komt het niet genoeg voor in je lichaam, dus moet je het onder andere uit voeding halen.

Antioxidanten en flavonoïden

Net als bij vitaminen en mineralen zijn er ook veel verschillende soorten antioxidanten. Eén daarvan zijn flavonoïden. Deze zijn in staat weefsel en DNA te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn eigenlijk altijd aanwezig in het lichaam en in principe is dit geen probleem. Wanneer er een balans heerst, kunnen deze vrije radicalen ongewenste bacteriën doden en beschadigde eiwitten opruimen in spieren. Als er een onbalans heerst of een te kort aan antioxidanten, dan kan het verkeerd gaan. Dan kunnen vrije radicalen zorgen voor ontstekingen, weefsel of hersenschade en zelfs tumoren.

Het is dus wel duidelijk dat deze stoffen goed zijn voor het lichaam en dat wij deze dus ook zeker nodig hebben. We weten dus ook dat deze stoffen in super poeders zitten, maar wat maakt die super poeders dan speciaal en welke zijn bijvoorbeeld zo goed?

Een greep uit de super poeders

Sinds lange tijd zijn we allemaal bekend met superfoods. Super poeders zijn hier een onderdeel van. Superfoods zijn eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan voedingsstoffen. De super poeders zijn eigenlijk de poeders van deze planten en vruchten. Het fijne aan super poeders is dat deze nog geconcentreerder zijn samen gesteld dan superfoods.

Waarschijnlijk weet je al dat er heel veel verschillende soorten superfoods en super poeders zijn. Daarom concentreer ik mij op een greep uit alle super poeders en licht ik er een paar uit.

Matcha poeder

Ik begin bij matcha poeder. Matcha poeder is gemaakt van dezelfde plant als groene thee. Het verschil zit hem alleen in de teelt en verwerking. Bij matcha thee wordt het hele blad verwerkt en opgenomen en daardoor kunnen stoffen als cafeïne en antioxidanten beter behouden blijven. Dit zorgt ervoor dat matcha thee dus meer voedingsstoffen bevat dan groene thee en dus gezonder schijnt te zijn.

Matcha thee, hoe gezond is dat?

Natuurlijk fijn al die gezonde stoffen, maar hoe gezond is matcha en wat voor stoffen bevat matcha thee allemaal? De matcha plant bevat van zichzelf een hele hoop antioxidanten, L-theanine, vezels, eiwitten, aminozuren, epigallotechinen, mineralen en vitamine.

Al deze stoffen kunnen een positief effect hebben op het ontgiften en het herstel van het lichaam, op ontstekingen, de hersengezondheid, spijsvertering, het immuunsysteem en ga zo maar even door. Je kunt dus wel zeggen dat matcha boordevol gezonde stoffen zit en al deze voordelen zijn erg fijn voor het lichaam. Probeer alleen niet te overdrijven, want zoals bij alles geldt; neem het met mate.

Je krijgt al deze voordelen al binnen met één kop matcha thee per dag. Matcha thee is heel simpel te maken en gelukkig ook erg lekker.

Matcha thee, hoe maak je het?

Het bereiden van zo’n heerlijk kopje matcha thee is heel simpel:
- Kook wat water en laat het afkoelen tot 60/70 graden.
- Doe een theelepel matcha poeder in een kop.
- Klop de matcha poeder met het water.

Tip: Klop niet langer dan 30 seconden, want anders wordt de thee bitter.

Je kunt matcha poeder natuurlijk ook mengen door je smoothie of yoghurt. Ook dan is één smoothie of één kom yoghurt per dag genoeg.

Cacaopoeder

Cacao wordt helaas vaak verward met chocolade en krijgt daardoor soms een negatieve naam. Dit is heel erg zonde. Chocolade is ongezond, dankzij de toegevoegde suikers en melk, maar cacao bevat dit allemaal niet. Cacao en dan vooral rauwe cacao kan dus wel degelijk goed zijn voor het lichaam. C

Cacao kennen wij in drie vormen, namelijk cacao nibs, cacao bonen en cacaopoeder. Ik ga mij vooral focussen op cacaopoeder, want dit poedertje bevat alle gezonde stoffen.

Hoe gezond is cacao?

Cacaopoeder bevat veel antioxidanten, vitaminen, mineralen en endorfine. Endorfine kennen we allemaal als stofje wat zorgt voor blijdschap en dat doet cacaopoeder dus ook. Cacaopoeder kan een blij gevoel geven. Daarnaast kunnen de stoffen bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten en het herstel van de spieren. Ook kan cacaopoeder ontstekingsremmend zijn, zorgen voor meer energie en huidveroudering verminderen.

Een hele hoop voordelen zo op een rij. Wil je nog meer weten over deze voordelen en waar cacao vandaan komt? Lees dan ook het artikel Cacao, de uitweg voor chocolade?!

Kurkuma

Kurkuma is vorig jaar razend populair geworden en heeft zijn populariteit nog niet verloren. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en is familie van gember. De wortel van de kurkuma plant wordt gestoomd, geschild en vermalen en dit de poeder van kurkuma. De stof waaraan kurkuma zijn gezondheidsvoordelen dankt, is curcumine.

Kurkuma is van nature ook rijk aan mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink en daar houdt het niet op. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K zijn ook in hoge mate aanwezig.

Deze hele lijst aan vitamine en mineralen zorgen ervoor dat kurkuma een positief effect kan hebben op het lichaam. Zo zou het kunnen bijdragen aan de hersenfunctie, de weerstand en het herstel van de spieren en het lichaam. Daarnaast kan het helpen bij bot- en gewrichtsproblemen, orgaan kwalen, en het onschadelijk maken van chemische stoffen. Kurkuma kan zelfs een onstekingsremmende functie hebben.

Best de moeite om dit poedertje door jouw smoothie te mixen geloof ik? Je kunt kurkuma voor nog veel meer gebruiken en je kunt er ook thee mee maken.

Kurkuma thee en nog veel meer

Het fijne aan kurkuma is dat het heel veelzijdig is. Zo kun je het gebruiken in thee, sauzen, dressings f oosterse gerechten. Let alleen wel op de je de aanbevolen hoeveelheid aan houdt, namelijk:

  • Verse kurkuma: 1,5 – 3 gram per dag.
  • Geelwortelpoeder: 1 – 3 gram per dag (ongeveer 1 theelepel).
  • Supplement: 400 – 600 mg, 3 keer per dag.

Gebruik kurkuma altijd in combinatie met peper of olie. Kurkuma is namelijk lastig te verteren. Oliën zorgen er voor dat het als het ware ingepakt door je darmen gaat. Peper zorgt, door de stof pepine, voor het beter opnemen ervan.

Wil je extra informatie over kurkuma en heerlijke recepten om je te laten inspireren? Lees dan ook het artikel Kurkuma, waarom zou je het niet proberen?

Maca poeder

Maca komt van een knolgewas dat voorkomt in Peru. Dit poedertje komt ook van de wortel, die eerst wordt gekookt, daarna gedroogd en als laatst vermalen. Maca wordt nog gezien als nieuwkomer, maar heeft zeker net zo veel gezonde stoffen als alle andere super poeders.

Hoe gezond is maca poeder?

Maca is rijk aan veel voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vetzuren, alkaloïden en adaptogenen. Door deze stoffen kan maca poeder bijdragen aan een balans van de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hormonen. Daarnaast kan het een positief effect hebben op je uithoudingsvermogen en het zuurstof in je bloed en hersenen.

Ben je benieuwd hoe je maca poeder kunt toepassen in jouw gezonde levensstijl en wil je extra informatie over maca poeder? Lees dan ook het artikel Maca, een sterk superfood!

Spirulina poeder

Spirulina is niet veeleisend. Het enige wat deze zoutwater alg nodig heeft, is mineraalrijkwater en zonlicht. Als super poeder wordt dit plantje gekweekt in speciale tanks, zodat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Deze manier van verwerking zorgt ervoor dat er verontreiniging wordt tegengegaan, maar wat maakt dit poedertje nog meer gezond?

Waarom is spirulina zo gezond?

De manier van verwerking speelt dus mee, maar spirulina zit ook boordevol proteïnen, mineralen, vitaminen, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Zo kunnen deze stoffen een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk, goede cholesterol en een balans in de bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan het helpen bij de ontgifting van het lichaam, gezonde spieren en kan het een boost aan je immuunsysteem geven.

Spirulina bestaat niet alleen als poeder, maar ook in tabletten.

Spirulina tabletten

Als je voor de poeder gaat, kun je deze gebruiken door je smoothies en yoghurt, maar dit kan groene vlekken nalaten op kleding. Daarom kiezen sommige voor spirulina tabletten.

Baobab poeder

Baobab poeder wordt gemaakt van de vruchten van de baobab boom. De vruchten zijn net zo groot als een kokosnoot, alleen hebben zij een zijdezachte schil. Het vruchtvlees heeft een zoetzure smaak wat overeen komt met een combinatie tussen grapefruit, peer en vanille. Van dit vruchtvlees wordt de baobab poeder gemaakt. Dit maakt dat baobab poeder niet alleen gezond is, maar ook nog eens erg lekker.

Baobab poeder, gezond én lekker
Wist je dat baobab poeder als multivitaminen gebruikt wordt. Dit is niet zomaar, want baobab poeder zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Deze stoffen kunnen bijdragen aan een goede gesteldheid van de huid, meer energie, een goede spijsvertering en geven het immuunsysteem een boost. Ook helpt het bij de hormoonhuishouding, houdt het ontstekingen en schimmels tegen en kan het zorgen voor gezonde hart- en bloedvaten.

Heerlijk dan toch dat al deze goede stoffen in een lekker poedertje verpakt zitten? Je kunt baobab poeder bijvoorbeeld mengen door jouw smoothie of yoghurt.

Hennep poeder

Dit poeder is een vermaling van hennepzaad welke afkomstig zijn van de hennepplant. Hennep is een snelgroeiende, milieuvriendelijke plant, maar ook heel veelzijdig. Voor de teelt zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en de plant kan onder bijna alle omstandigheden leven. Dit maakt hennep poeder niet minder gezond.

Hennep poeder wel degelijk gezond
Hennep poeder heeft net als alle andere super poeders heel veel voedingstoffen. Zo zit het bomvol vitamine, mineralen, eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen kunnen helpen bij de spijsvertering en hormoonhuishouding en kunnen bijdragen aan de gezondheid van de huid en de hart- en bloedvaten.

Welke superpoeders moet ik nu kopen?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat van de genoemde poeders veel voordelen op elkaar lijken. Ik kan me voorstellen dat je niet elke poeder even lekker vindt. Zoals bij eigenlijk elke voeding kan het daarom goed en prettig zijn ze af te wisselen.

Cacaopoeder kopen

Cacaopoeder is de makkelijkste super poeder om toe te passen in een gezonde levensstijl, omdat je al bekend bent met de smaak. Daarom is cacaopoeder kopen misschien jouw eerste keuze. Cacaopoeder is dan ook erg lekker door smoothies en je kunt het ook perfect mengen door gezonde gebakjes en jouw ontbijt.

Hennep poeder kopen

Hennep is heel veelzijdig en de hele plant kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld kleding, touw, papier, plastic en er kan zelfs brandstof van gemaakt worden.

Nu gaat het alleen om de poeder. Hennep poeder kopen kan bijvoorbeeld in natuurwinkels, maar is ook verkrijgbaar in onze webshop.

Baobab poeder kopen

Als een leuke variatie zou ik baobab poeder kopen. Je kunt dit namelijk gebruiken als limonade, toevoegen aan smoothies, sappen, toetjes en fruitsalades. Het is lekker, gezond en veelzijdig. Denk er wel aan dat je het langzaam opbouwt.

In drie weken kan worden toegewerkt naar één theelepel per dag. De maximale hoeveelheid per dag is één tot drie theelepels.

Spirulina kopen

Als je spirulina wilt kopen, moet je ook rekening houden met een dagelijkse hoeveelheid. Je moet beginnen met een mespuntje spirulina en dan kun je kijken hoe jouw lichaam daar op reageert. Daarna kun je langzaam opbouwen tot één tot drie gram per dag.

Matcha poeder kopen

Ik vind persoonlijk matcha poeder kopen een hele goede keuze. Je kunt dit namelijk makkelijk dagelijks binnen krijgen via een heerlijk kopje matcha thee.

Maca poeder kopen en kurkuma kopen

Maca poeder en kurkuma kopen zijn ook altijd goede keuzes. Eigenlijk zijn er geen verkeerde keuzes in het kopen van een super poeder. Zoals ik al eerder zei, is het eigenlijk het beste om alle poeders gewoon lekker te variëren. Neem waar je zin in hebt en profiteer van de voordelen!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en wil je leuke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de interessantste blogs, fijne aanbiedingen en heerlijke recepten!