Zijn dierentuinen nog wel van deze tijd? De kritiek op dierentuinen wakkert de laatste jaren in ieder geval wel aan. Tegenwoordig wil niemand meer naar een dier in een kleine kooi kijken en je ziet dat dierentuinen al decennialang de leefruimte van hun dieren vergoten. Ze proberen steeds meer hun natuurlijke leefomgeving na te bootsen. Er bestaat een flink verschil tussen de manier waarop verschillende dierentuinen die Nederland met hun dieren omgaan. Welke dierentuinen kun je met een gerust hart bezoeken? Hieronder een aantal opties voor een mooi dagje uit.

 • Wildlands
  In Emmen is in 2016 een nieuw attractiepark geopend waar dieren een belangrijke rol spelen. Zelf noemen ze het park een ‘adventure zoo’, het draait veel meer om de beleving van de natuurlijk leefgebieden van de dieren. Dieren hebben natuurgetrouwe, ruime buitenverblijven waar je soms geduld moet hebben om ze te zien.
 • Gaia Park Zoo
  Dit dierenpark in Zuid-Limburg heeft grote, natuurgetrouwe verblijven voor de dieren. Bezoekers prijzen het park om de vrijheid die de dieren ervaren. Gaia Zoo heeft een stichting waarmee ze wilde soortgenoten van hun dieren.
   
 • Safaripark Beekse Bergen
  De dieren hebben een enorm open leefgebied waar je als bezoeker een safari kunt ervaren. Ook hier ervaren bezoekers dat de dieren in veel vrijheid en ruimte leven. Het park steunt stichting Wildlife dat zich inzet voor diverse natuurbeschermingsprojecten.

Als alternatief voor de normale dierenparken is het bezoeken van een dierenopvang een mooi idee.

 • Stichting Aap
  In Flevoland vangt deze stichting exotische dieren op die illegaal verhandeld worden of voor entertainment gebruikt zijn. Stichting Aap is deels open voor bezoekers. Er is een apeneiland en je kunt de overige verblijven op een afstand bekijken met een verrekijker. Je kunt ook een rondleiding boeken op een aantal dagen in de week.
   
 • Ecomare
  Op Texel bevindt zich dit natuurcentrum waar onder andere zeehonden, bruinvissen en verschillende vogelsoorten worden opgevangen. Ecomare is dagelijks voor publiek geopend. Vaak worden opgevangen dieren weer uitgezet in hun natuurlijk leefomgeving als ze weer aangesterkt en gezond zijn.

Onze lijstje met diervriendelijke(re) uitjes is vast nog niet compleet. Waar ga jij graag heen om dieren te zien?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs en wil je leuke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de interessantste blogs, fijne aanbiedingen en heerlijke recepten!