Alcohol is al lang een veelbesproken onderwerp. Recent zijn er zelfs nog artikelen uitgebracht die vertelde dat je helemaal geen alcohol zou mogen drinken. Wacht eens even, er werd toch altijd gezegd dat één glaasje rode wijn per dag goed voor je is? Jarenlang is dit verteld en nu zou je geen druppel alcohol meer mogen drinken? Ligt het probleem dan wel bij alcohol of spelen hier nog andere factoren een rol?  

Waarom is alcohol wel of niet gezond?

Ik denk dat het goed is om eerst te kijken of alcohol nu überhaupt wel of niet gezond is om verwarring te voorkomen. Laten we dus bij de basis beginnen; is alcohol nu gezond of ongezond? Alcohol wordt ook wel ethanol genoemd en zorgt ervoor dat je eigen bewustzijn verminderd. Je kunt op lange termijn zelfs verslaafd raken. Je lichaam went namelijk langzaam aan alcohol en je moet steeds meer drinken om hetzelfde effect te krijgen. Dit kan al gebeuren bij één glas alcohol per dag. Daarnaast is nog het probleem dat bij langdurig en overmatig gebruik, alcohol ervoor kan zorgen dat hersenen en organen afbreken. Uit deze twee punten kunnen we concluderen dat alcohol ongezond is, maar zijn er dan helemaal geen voordelen?

Er zitten wat voordelen aan alcohol, maar die zijn eigenlijk te verwaarlozen. Zo zit er in bier en wijn van nature vitaminen, mineralen en polyfenolen. Dit klinkt heel goed, maar eigenlijk worden deze voedingsstoffen niet tot nauwelijks opgenomen door middel van alcohol. De darmen verliezen namelijk tijdelijk hun werking om stoffen op te nemen of te verwerken na het drinken van alcohol. Doordat je darmen de voedingsstoffen en alcohol slecht kunnen verwerken, hopen ze op. Dit kan zich de volgende dag uiten tot een kater. Weet je ook weer waar die vandaan komt! Gelukkig is dit enigszins te voorkomen door tussendoor een glas water te drinken.

Deze ‘voordelen’ zitten alleen in bier en wijn. Sterke dranken bevatten helemaal geen voedingsstoffen. Kortom, ik denk dat we kunnen concluderen dat alcohol dus eigenlijk helemaal niet zo goed is voor het lichaam. Vooral als je het in grote hoeveelheden neemt en er overmatig gebruik van maakt. Maar als het probleem dus zit in alcohol. Kunnen we blijkbaar wel nog genieten van de alcoholvrije versies van bier en wijn?

Wijn

Alcoholvrije dranken, een beter alternatief?

Ja, want als we dan geen alcohol meer kunnen of morgen drinken, dan gaan we toch lekker voor de alcoholvrije versies? Deze drankjes zijn zo ontwikkelt dat je weinig verschil proeft met de variant met alcohol. Zojuist hebben we begrepen dat wijn en bier vitaminen en mineralen bevat en dat dit niet opgenomen kon worden door de alcohol. Kan dit bij de alcoholvrije versies dan wel? Ja, daar kan het wel! Fijn toch? Let er alleen wel op dat deze drankjes ook calorieën bevatten, dus drink even goed met mate!

Waarom worden deze drankjes dan toch minder gedronken dan hun ‘slechte’ variant? Dit schijnt te komen door de associatie die wij hebben met drank. Wij blijken drank te associëren met feestjes en gezelligheid en wat hoort daar dan weer bij? Juist, lekkere hapjes! 

Drank en voeding, de combinatie die doorslag geeft 

Nu komen we eindelijk bij het punt of alcohol wel de grote boosdoener is. Dat het niet heel gezond is, weten we, maar dat geldt vooral bij overmatig gebruik! Het grote probleem ligt eigenlijk niet alleen bij alcohol, maar bij onze, zoals ik al zei, associatie van drank. Bij een drankje hoort een hapje en gezelligheid, maar wat voor hapjes dan? Vaak denken we lekker aan een biertje met een bitterbal, want ja, een biertje met een snoeptomaatje smaakt toch veel minder lekker? Op zich is dit dan ook geen probleem, maar wel als je helemaal een ongezonde leefwijze hebt. Wanneer je een gezonde leefwijze hebt, is je lichaam namelijk heel goed in staat een ongezonde snack of drank te verwerken. Dus dan kan je gewoon dat biertje met die bitterbal nuttigen. Maar als je dan toch alles helemaal goed wilt doen, zijn er ook manieren om gezond te snacken, door bijvoorbeeld de bitterbal te vervangen voor gezonde noten. Wat toevallig ook een erg lekkere combinatie is. Ook al vind ik dat zondigen af en toe ook gewoon mag!  

Zondigen mag

Zondigen mag!

We hoeven nu dus niet als een gek te gaan zoeken naar gezonde alternatieven en combinaties, want af en toe zondigen mag! Om dit uit te leggen, geef ik een voorbeeld. Je kunt bijvoorbeeld twee gezonde dingen nemen, water en komkommer en dan krijg je veel gezonde stoffen binnen. Je kunt ook kiezen voor het biertje met de bitterbal en dan krijg je ongezonde stoffen binnen. Maar wat als je de snacks om gaat draaien. Is het dan ineens beter omdat je dan ook iets gezonds bij je drankje neemt? Nee, want je krijgt even goed de ongezonde stoffen binnen. Je kunt dus makkelijk af en toe helemaal ongezond gaan, als je dat later maar gewoon compenseert met een gezonde levensstijl.

Ik hoef dus niet te stoppen met drinken en eten?

Dit voorbeeld geeft dus wel aan dat het gaat om de combinatie en afwisseling. Je hoeft dus gelukkig niet meteen alles aan de kant te gooien wat niet zo gezond is. Het gaat er om dat je bewust bent van wat je nuttigt en dat je het altijd met mate doet. Gooi dus niet gelijk alle alcohol uit de kast en de bitterballen uit de vriezer. Kies de juiste momenten om deze te nuttigen en compenseer het altijd met een gezonde levensstijl. Afwisseling en met mate blijven hierbij de sleutelwoorden tot succes.

Misschien ben je toch een beetje geschrokken van de nadelen van alcohol en neem je liever alleen gezonde dranken. Gelukkig heb ik dan ook een tip voor je; gezonde bubbels!

Ik neem gezonde bubbels!  

Gezonde bubbels, bestaan die? Ja zeker! Dranken met bubbels worden vaak geassocieerd met frisdranken, maar dit is niet helemaal terecht. Deze gezonde bubbels bevatten namelijk veel minder suikers. Als deze drankjes al suikers bevatten, dan zijn deze natuurlijk en makkelijk af te breken door het lichaam. Daarbij bevatten de gezonde bubbels wel vitamine en mineralen in tegenstelling tot frisdrank. Nu denk je misschien, ja leuk, maar hoe zit het dan met koolzuur? Koolzuur schijnt namelijk toch helemaal niet goed te zijn voor onze gezondheid? Koolzuur zou calcium uit je lichaam onttrekken en slecht zijn voor je tanden en spijsvertering. Dit is dus niet helemaal waar en om dit uit de wereld te helpen, leg ik het uit met behulp van het koolzuur onderzoek.

Het koolzuur onderzoek

Er is een speciaal koolzuur onderzoek gedaan om te checken hoe ongezond koolzuur zou zijn. Tijdens dit onderzoek is een groep vrouwen in tweeën gesplitst en de ene groep moest acht weken één liter water drinken en de andere groep moest één liter koolzuurhoudend water drinken. Zij werden in de tussentijd getest op gevolgen voor de botmineraaldichtheid. Dit is namelijk dé manier om te zien of er calcium uit de botten onttrokken wordt. In de uitslagen was te zien dat er geen verschil was tussen de beide groepen. In hetzelfde onderzoeken werden weer twee groepen vrouwen gemaakt waar getest werd of ze last zouden krijgen van hun spijsvertering. Deze twee groepen moesten twee weken lang of anderhalve liter water drinken of anderhalve liter koolzuurhoudend water. De vrouwen met het koolzuurrijke water kregen wat last van boeren, maar juist hierdoor waren eventuele prikkelingen van de maag meteen verholpen. Zij gaven aan juist minder last te hebben van de spijsvertering na de twee weken. Terwijl de vrouwen met alleen water geen veranderingen hadden ondervonden.

We kunnen uit dit onderzoek dus wel concluderen dat koolzuur niet de boosdoener is en dat er dus wel degelijk gezonde bubbels bestaan. Een drankje wat goed uit de test komt, is Whole Earth. Deze gezonde bubbels bevatten vitaminen en mineralen en zijn een lekker en gezond alternatief. Kortom, alcohol is niet de enige boosdoener, maar als je toch twijfelt, ga dan voor gezonde bubbels!